10 de març 2012

LINX LLIBÈRIC (Misinus ibericus justificus)

Dr.Kirk Altnaharrai Chi-Yo Ni (becària)


Ens vam endur una agradable sorpresa quan passejàvem pel bosc. Vam trobar un exemplar de linx llibèric, el primer i únic conegut al món. Aquest mamífer ens el vàrem trobar per casualitat i vam decidir estudiar-lo.

Li implantàrem un microxip quan dormia i li vam seguir el rastre durant dos llargs mesos. És un animal omnívor i té un olfacte molt desenvolupat. El seu paper al ecosistema és el de justicier. Actua entre les espècies quan tenen problemes entre elles, excepte amb els franquismus.

Els franquismus són una espècie de llops. Són animals carnívors molt violents que pareixen ser els líders de l’ecosistema. Aquests llops assassinen sense raons a totes aquelles espècies que són inferiors a ells o tenen diferents costums i després les soterren totes juntes. El linx s’encarrega de desenterrar totes aquestes víctimes i deixar-les al descobert.

Després de dos mesos amb el linx, el vam anomenar Baltasar, i era pràcticament un membre més de l’expedició, encara que ell no ho sapiera. Durant aquest temps que vam compartir amb ell no vam veure cap altre exemplar d’aquesta espècie, ell era l’únic.


Seguíem al seu costat per esbrinar més coses sobre aquest animal quan va ocórrer un fet molt sorprenent. Una nit va aparèixer una manada de vint franquismus i van rodejar Baltasar. Aquest va intentar defensar-se però els llops estaven molt ben coordinats i no va poder fer res per sobreviure.

Nosaltres vam quedar molt afectats per la pèrdua, però no vam poder fer res per evitar-la. Hi ha dos raons que ens impediren actuar. Ens feia por que els franquismus actuaren contra nosaltres i que abans de començar l’expedició havíem signat un contracte amb el qual ens comprometíem a no introduir-nos en el cicle de vida de cap ésser viu.

Lorena Navarro - 1r Batx. A - IES Laurona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.