ESCOLES RURALS.L'ESCOLA DEL CANTO A BENASSAL.
LA IMPORTÀNCIA DE L'EDUCACIÓ
El passat 27 de febrer vam portar a terme a l'IES SOS BAYNAT de Castelló de la Plana una altra de les activitats relacionades amb la lectura de La Sega.
Les i els alumnes van veure el documental titulat Una escola amb vista (Un símbol de la lluita per la llibertat i contra l'analfabetisme). Aquest documental ens mostra l'escola rural del Canto (Benassal) com a exemple d'escoles rurals construïdes pel govern de la Segona República. Aquesta escola es va construir amb l'objectiu d'alfabetitzar tots els xiquets i xiquetes dels masos que vivien al voltant del riu Montlleó, al terme del poble de Benassal. Aquesta escola, que es troba a més de dues hores de camí del poble, va convertir centenars de xiquets en ciutadans lliures.
Del que es tractava era que copsaren la importància que juga l'educació i la cultura en la formació de persones lliures i amb criteri i capaces d'enfrontar-se i solucionar els problemes i entrebanc que se'ls puguen presentar.
Aquesta escola, com moltes altres, està situada al mig del camp en una zona on hi havia masies aïllades amb l'objectiu que cap xiquet deixara d'estudiar. Aquests havien de caminar (alguns fins a dues hores) per camins de cabres i el mestre havia de viure sol. Tanmateix l'educació arribava a tots.
Aquest emplaçament, escola i vivenda del mestre, ha sigut restaurat i va estar en actiu de 1932 a 1973.
Possiblement en aquesta escola s'inspirà Martí Domínguez. Don Arcadi, mestre exiliat, feia les seues classes en una escola rural situada lluny tant dels masos escampats per la zona com del poble. Hi acudien xiquets i xiquetes, com Goriet, dels masos del voltant. Ells cada dia portaven menjar al mestre, que vivia sol. D. Arcadi els ensenyava i despertava la curiositat amb mètodes que feia servir com a mestre de la República com el viatge imaginari per la geografia espanyolao el treball de camp amb eixides per a buscar fòssils, distingir pardalets o veure la mar.
Aquesta activitat ha comptat també amb la col·laboració del nostre company i professor d'història Raül González.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.