14 de febr. 2013


A l'atenció de l'autora del llibre:
''Gràcies a la casualitat, el seu llibre a arribat a les meves mans i he tingut l'oportunitat de llegir-lo. Quina ha estat la meva sorpresa quan he llegit la seva història... Crec que puc resoldre la gran majoria dels seus interrogants.
 Qui sóc? Això és igual, de moment...
La seva mare no va morir aquell 4 de gener de 1960, és més, ella no es trobava ni tan sols a Portbou, sinó que, aquell dia, es trobava a Lille.
Feia temps que el règim franquista havia descobert les ajudes de Cèlia Ballester als maquis i l’havien obligada a trair-los si volia continuar amb vida. Però la seva mare no podia suportar la traïció als seus amics ni als seus ideals. L'única solució que la seva mare va trobar va ser fingir la seva mort i desaparèixer. I així va ser, amb l'ajuda dels maquis, va fingir la seva mort atropellada i es va refugiar a Lille on, juntament amb Albert Camus va passar els seus últims dies.
Pot estar segura que la seva mare va ser feliç i que no es va penedir de res del succeït en la seva vida, excepte d'una cosa: no haver-se acomiadat de la seva filla, a la qual va enyorar cada dia que va viure.
Espero que li hagi servit d'ajut.''
                                               Signat: Dominique Camus Ballester

                                   Damián Víctor, 2n Batxillerat, IES Beatriu Civera
 
            “Tant de temps pensant sobre qui m’havia fet arribar les cartes i qui era Lluís G.
            De manera que vaig decidir investigar sobre aquest home, d’on era,  si pertanyia a un partit polític i, sobretot, si tenia una relació amb Cecília Balaguer. Podria ser el meu pare! Per aquesta raó, vaig decidir que principalment m’urgia trobar informació de Lluís G.
            Tot el treball recopilat em va dur a conèixer que aquest home vivia a prop de Portbou i que pertanyia a l’Esquerra radical de França. De sobte,  aquella informació em duia a pensar que la meua mare estava unida a Lluís G. Això significava que Cecília Balaguer s’havia introduït al bàndol espanyol i explicava per què el meu pare en sospitava. Cecília va utilitzar el senyor Camus per a traure-li informació secreta. Aleshores, aquesta era la raó per la qual Camus volia matar la meua mare, per tant, és impossible que tingueren una relació.
            Em faltava descobrir si la persona que va matar Lluís G. era la mateixa que va matar la meua mare, i, el més important, qui m’enviava les cartes.”

                                   Melissa López, 2n Batxillerat, IES Beatriu Civera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.