23 de febr. 2023

CONCURS DE MICRORELATS 2023. IES CÀRCER
  El país de l'altra riba
   MAITE SALORD. 
   DIÀLEG 2023

És la primera vegada que participem en el Diàleg; alumnat i professorat gaudint d'aquesta magnètica novel·la i il·lusionats/des de formar part del vostre projecte.
Aquests són els microrelats de l'alumnat de 1r de batxillerat.       


TERRA FERMA
Jo tan sols tenia tretze anys. Vivia al nord de Nigèria, a una casa d’un poble Yoruba. Feia temps que la idea de migrar a Espanya en llevava el somni per les nits, tan sols per buscar una vida millor, per treure de la misèria la meua família. Un dia vingué un home vestit elegant però amb sandàlies. Va venir prometent-nos una vida millor a Espanya a canvi dels nostres estalvis. Ens arreplegaria un camió que ens transportaria a la costa d’Argèlia, d’allí agafaríem un vaixell que ens deixaria a la costa d’Alacant. Ahí hi haurien cinc homes que ens distribuirien a tots pel país i ens assignarien una feina digna. Jo vaig decidir emprendre aquest viatge. La meua mare es negava, no se’n fiava d’aquest home, però no hi havia altra opció. El 3 de Març del 2013 vaig començar la ruta pujant a aquell camió. Érem trenta-sis. Quan aplegàrem al port d’Argèlia ens va rebre un home molt semblant a l’home elegant. A la seua dreta hi havia una barca de plàstic on cabien no més de vint-i-cinc persones. Quasi sense adonar-me ja érem els trenta-sis dins d’aquella barca amb huit o nou garrafes d’aigua i rumb a Alacant. Vaig descomptar els dies que passaren . La gent començava a morir sense veure terra ferma. Ens haviem desviat de la ruta, estàvem en terra de ningú. Alguns morien de fam, altres deshidratats. Tiraven els cosos a l’aigua. Un dia em vaig abocar a veure el mar. Vaig veure un cos sense vida solcant entre les ones. Em vaig fixar. Aquell home mort era jo.

Sara Pascual Sancho. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


UNA NOVA VIDA

Em va abellir parlar amb la meua iaia sobre el seu passat, ja que de menuda solia contar-me historietes de quan ella era jove. Sabia que la seua  vida en algun moment va ser interrompuda. Amb açò em referisc que ella va ser obligada a abandonar tot allò que havia construït durant tants anys. Tanmateix, el que ella no sabia era que anava a trobar una vida allà on va ser destinada: França. Va haver d’emigrar a França perquè la seua família no podia mantindre’s i, a més, eren temps de guerra.

Em contava que quan va arribar allí se sentia perduda, sola, era un sentiment que no haguera desitjat a ningú. Però, l’últim que s’esperava era trobar l’amor, eixe tipus d’amor que es queda gravat al cor, a la pell, a tu. Era una etapa on ella no estava per a iniciar una relació. No obstant això, sense voler-ho es va enamorar.

“I saps què?”, em va dir.

Jo li vaig respondre: “què és el que he de saber?”

Amb un somriure i els ulls brillants em va dir: “eixe xic de qui em vaig enamorar és el teu iaio, que en glòria estiga!

Em vaig adonar que eixa migració per a ella va suposar un canvi molt brusc, tanmateix, es convertí en la persona forta que va poder afrontar tot allò que se li venia al damunt.

Sense dubte és una de les històries que més m’agraden.


Blanca Giménez Llopis. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


T’ESPERARÉ
Bombes, foc, destrucció, migració, por... Qui anava a pensar que d’un dia a l’altre tot desapareixeria? Un 1936, Nacionalistes contra Republicans. Un xic, dèneu anys, gerra civil...
Aquell dia, que la iaia no volia soltar al seu fill. Amb sabates de rodes de cotxe, sabia que sols tenia un destí. Lluitar contra aquell monstre que soltava foc i llevava vides innocents. En esta època, els telèfons no existien i tot es transmetia a traves de codi morse. A Guadalajara (Sigüenza), en una caserna general, ell s’encarregava de transmetre aquella informació necessària de possibles bombardejos. Un dia, per sorpresa, la Pava bombardejaven la zona. Aterrits, amb la por en les venes, no sabien que fer. Ell va tindre el pensament d’anar-se’n a una pinada que estava a uns pocs metres, però el capità general li ho va prohibir. Poc després, quan va ser possible un silenci eixordador, es va adonar que, aquella zona, on ell volia refugiar-se, havia sigut bombardejada, no quedava res. S’ha acabat, va pensar. Un Juliol, tes anys després, amb llàgrimes en la cara, caminà tres-cents seixanta-dos quilòmetres a peu fins arribar a casa. Encara recorde aquell somriure que la iaia feia quan em va contar la seua trobada amb el pare. Aquell dia, en 1939 es va convertir en el millor dia de la seua vida.
La Pava: és un monoplà alemany de la Guerra Civil Espanyola anomenat Heinkel He 46.

Laia Martorell Bernabeu.1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


LES DUES FRONTERES
De sobte va parar de ploure, es trobaven a menys de cinc quilòmetres de la frontera amb França. Eren un grup de més de vint militars de la Segona República Espanyola; després d’haver perdut la guerra civil no tenien refugi. Si romanien a Espanya era clar que acabarien al paretó, no tenien més que migrar.
En aquell grup estava ell. Un sergent encarregat de la batalla de l’Ebre. En arribar a la frontera veieren una inacabable cua de filferros rovellats i amb punxes, també allí un home, el contacte que els duria a França. Es feia conèixer com a “el llibertador”. Entraren com un carregament de creïlles i una vegada dins el grup de migrants es va dissoldre. El sergent va ser conduït a un pis franc des d’on dirigiria el partit comunista francés. A França aquest sergent aconseguiria la nacionalitat, i més tard enrolaria en l'exèrcit, per a lluitar per França. En acabar la guerra el sergent condecorat amb el cor púrpura per ser ferit en el lliurament de París va tornar a Espanya, on gràcies a una carta del govern francés fou indultat de tot càrrec.
Finalment després de més de sis anys fora del seu llar, va tornar i formar una família

Josep Giménez Tomàs. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


TRADICIÓ MARCADA
Imagina. Imagina si la teua vida sempre hagués estat escrita, com un destí el qual has de seguir sabent que no series ni la primera ni l'última. Llaços escrits entre famílies, conveniència i somnis trencats.
Amb 18 anys compromesa amb un home que et dobla l'edat. confies en els teus pares, perquè, què més pots fer? El futur ja el saps, sentir-te com qualsevol tros de carn que servirà de màquina per donar-hi descendència.
I tot seguit, el primer pas, no pensar.
Et toca migrar a Espanya, a un poble molt xicotet del qual no vas a poder escapar mai més (això no ho sabies tampoc). Mirades amunt i avall, des de dreta a esquerra. La immigrant, la mora… Prenyada amb un fill. Naix i no saps què fer quan l’home repudia a la filla que acabes de parir. “Una feina tenies i la fas mal…” “Volia un xiquet…”. "Una xiqueta no em serveix de res."
El començament de l'infern a la Terra.
Abusos, insults i traumes per davant. No vols recordar però et continuaran perseguint com cicatrius al teu cor.
Amb l'abandonament del teu marit ja no et queda res més que una filla, a la qual has de criar sent repudiada. Però inconscientment, reflectint a la seua ment cada cicatriu que et van fer a tu, com un puny de ferro calent que destruïa poc a poc la infantesa de la teua filla.
Perquè, tu no vas ser la primera però tampoc hi seràs l'última.

Salma Bougayou Chettaini. 
1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer

EN BUSCA D'UN TREBALL

Mai he sigut bona a l’escola ni a l’institut. Ma mare sempre m'ha donat suport per a estudiar. Però encara així, no vaig estudiar res. Aleshores, quan vaig tindre l’oportunitat per a deixar els estudis i posar-me a treballar, ho vaig fer. Però en aquella època no vaig poder trobar faena ací al meu país. Vaig haver d'anar a l’estranger com a emigrant a en busca d'un treball. Quan vaig arribar a França el problema era l’idioma, jo havia estat estudiant francés a l’escola, però ací a França era molt més difícil del que pensava. Durant uns anys vaig estar estudiant francés fins a arribar a comprendre l’idioma i poder comunicar-me amb les altres persones. En aquests anys vaig trobar un treball com a cambrera, cansava molt i a més el sou no era molt alt. Però amb aquest treball podia ajudar a ma mare. Ja que ella havia de cuidar als meus germans discapacitats i sola perquè el meu pare havia faltat quan jo era xicoteta. Van ser uns anys molt durs on sols em tenia a mi com a companyia. Però, així i tot, vaig poder superar les meues dificultats.

Andrea Castelló Sala. 1r Batxillerat A

#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


HOSPITAL

-Parles valencià? No m’ho puc creure -el xiquet somriu, sembla estar molt emcionat.

-Sí, que feia molt de temps que no parlaves amb algú?

-La majoria de la gent que treballa ací no parla la meua llengua, tots parlen francés, però a poc a poc vaig entenet coses, quan els meus pares vinguen a per mi, pense ensenyar-los tot el que he aprés. -la seua expressió canvia a una avergonyida -perdona, t’estic parlant i no sé ni com et dius -no puc evitar soltar un somriure davant la seua tendresa.

-Em dic Camille.

-Camille, i com es que parles valencià?

-Quan era més menuda vaig immigrar amb els meus pares a València. I com és que tú ets ací?

Vaig deixar que aquell xiquet parlara i jo sols em limitava a observar-lo mentre que pensava en la seua estranya situació.

Aquell xiquet s’havia quedat en França per tractar-li una desviació de la columna que havia tingut feia uns mesos, els seua pares es van veure obligats a tornar a Espanya, però li van prometre al xiquet que tornarien a per ell… o això era el que Robert pensava.

Em fixe en l’expressió de Robert, quan havia entrat semblava cansat però, quan havia començat a parlar sobre els seus pares, els seus ulls només transmetien il·lusió.

M’obligue a deixar d’escoltar-lo, he de concentrar-me en fer la meua feina i dir-li la veritat però, com li expliques a un xiquet que els seus pares ja no podran tornar a abraçar-lo?


Élia Garcia Pons. 1r Batxillerat A

#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


PROBLEMES AL MIGRAR

Una població, Culla. Un xiquet, sense preocupacions. Una època, l’adolescència. Cap problema.  De sobte, un comentari. –Ens anem-. Un altre poble, altre xiquet. La família es traslladava. Tota la vida, cap importància. Un centre nou, unes amistats noves, una vida nova. Res importa fins a cap moment. Cap sospir  era suficient. Tothom el mirava. La pressió era màxima. Cap amic nou. La història es repetia, dia rere dia. Ni tan sols els professors preguntaven. Cap paraula. Un any passa i cap amistat pareix sorgir. Sa família no sap res. Ni tan sols el que fa a casa. Sempre són fora treballant. Les setmanes continuen. Ningú sap ni s'hi és a l’habitació. Potser serà a altre lloc. Ningú sap. Sa mare no sap. Son pare no sap. Sa família no sap. Passen més dies i cap persona l'ha vist. Sa família no el veu des del mes passat. –Serà a casa d'un amic-. –Pareix que està feliç amb aquesta nova vida-. Entren a l'habitació. Troben el seu telèfon. L’únic, una telefonada, una conversa. –Zero vint-i-quatre, en què el podem ajudar?...-.

Hugo Sabater Gavarrell. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


SENSE FRONTERES
Tot el que sabia sobre la gent d’Orient mitjà era allò que veia a la televisió, i aquesta sempre pintava una imatge de misèria, odi i excessiva violència.
Així que quan vaig acudir a l’aeroport junt als meus germans per recollir la família que ens havien assignat per apadrinar-la, vaig sentir emoció i temor a la vegada, un miler de preguntes m’emplenaven el cap. Seré capaç de relacionar-me amb migrants provinents d’un lloc tan llunyà i distint com Síria?
Però en conéixer-los, totes les meues pors i prejudicis desapareixeren, encara que evidentment l’idioma suposava un problema, ho superarem ràpidament. Es trobaven ansiosos per fer-se un lloc al nostre país i conèixer la nostra cultura. Mentre que nosaltres ens trobàvem igualment ansiosos per descobrir els seus
costums i la seua dura història, encara que més tard descobrira que l’adjectiu “dura” es queda curt per descriure-la.
Amb el temps, la seua família va passar a formar part de la nostra, avui en dia participen a totes les reunions i tradicions que celebrem, així com nosaltres participem a les seues.
Qui ho hauria imaginat? Part del que al present forma la meua família es trobava a Orient mitjà, sofrint d’unes condicions de vida inimaginables, sofrint la guerra.
I si la teua també es troba en un lloc que mai esperaries?

Neus Carrascal Pastor. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


NECESSITE MIGRAR!
Ha despertat. He intentat allargar-ho, que dormira el màxim possible, però ha despertat. S’ha apoderat de mi. No sé què fer. Necessite migrar. Necessite marxar. No puc dormir. El món flaqueja a les meues mans. No aconseguic alliberar-me. M’asfixie. M’asfixie lentament.
Les persones que estimava, el futur que imaginava... Ha desaparegut. Tot ha desaparegut. Perquè ha despertat. I no puc tornar-ho a dormir. No vull ajuda, no vull estar prop de la gent, sols necessite estar sola. Necessite migrar. Necessite anar-me’n d’ací. Necessite marxar a un lloc on poder descansar, on poder ser lliure, on poder viure i no sols existir; un lloc on poder ser jo; un lloc tranquil, sense cap sofriment; un lloc on no tinga el control, on la meua ment no tinga el control; un lloc on poder disfrutar, on poder no pensar almenys un instant, on poder estimar-me, on poder deixar de jutjar, on poder brillar, on les persones siguen eternes i les preocupacions inexistents, on el temps no tinga pressa...Necessite un lloc...Un lloc on poder ser feliç!
Ho he aconseguit! He aconseguit marxar, però el camí ha sigut dur. He anat deixant petjades de tinta roja a cada pas. Però ho he aconseguit. He aconseguit migrar!

Aitana Llopis Pérez. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


LLOC COMÚ: SUÏSSA
A casa de la meua iaia ha viscut molta gent, però també ha emigrat molta altra, alguns han tornat, altres no. Els primers en ocupar-la van ser els pares de la meua iaia, que van tenir dos fills i una filla, la meua iaia, els cinc junts van viure durant la guerra.
L’emigració va començar amb l’emigració dels germans de la meua iaia a Suïssa, la causa era la fam de la postguerra, un dels germans de la meua iaia, es va quedar a Suïssa ja que es va enamorar, l’altre va tornar a casa però amb dues filles, poc després el germà de la meua iaia va haver d'anar-se'n a treballar altra volta a Suïssa i així és com la meua iaia de sobte es va fer mare de cinc criatures, ja que les dues filles del seu germà es quedaren a viure a Antella. Aquesta història es torna a repetir amb l’eixida del meu pare cap a Suïssa per la crisi obrera, la meua mare, la meua germana i jo anàrem a la casa on abans va donar llar a cinc persones després a set a onze i finalment només habita una, la meua iaia la que mai se’n va anar .

Cristina Garcia Martínez. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


ELS CANVIS DE LA VIDA
Ens situem a Marroc al 2005, a punt de abandonar el país on va nàixer i créixer per pujar a un vaixell i abandonar la seua vida l'arribada a Espanya no va ser tan dura ja que tenia amics ací; on es va acomodar ràpidament per trobar treball i fer diners, amb esta condició va haver de mudar-se vàries vegades, una d’elles a Castella on treballava a les fàbriques; altra vegada a Marina D’or on treballava als hotels; però finalment trobaria el seu vertader lloc a Astal, on es va quedar per fi en el treball de les freses, en una empresa anomenada“Amadeus”, va fer molts amics en aquest lloc però destacava una en particular “Xati” que va ser al temps la seua novia. Aquesta tenia un fill però d’ell no anem a parlar; ells es veien molt ja que eren al mateix poble i feien el mateix treball.
Decidiren viure junts, en aquest temps també viatjaren a molts llocs inclús al seu país natal, Marroc; però abans d’un viatge a Madrid s’assabentà que sa tia havia mort i per la pena a sa mare li va entrar un atac de miocardi, amb aquest ell va eixir disparat per passar amb sa mare els últims dies encara que finalment es va salvar, aquest va tornar i estigueren tots feliços.

Cristian Salas de la Asunción. 1r Batxillerat A
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


EL MERAVELLÓS DESTÍ
Com de costum, a casa escoltàvem les notícies. Explicaven que una colla de nois joves d’uns dotze anys, un any més que jo, havien deixat tot el que tenien al seu país i havien aplegat al nostre. A la mare i al pare no els semblava gens bé que vingueren ací. Recorde la curiositat que vaig tenir al veure la notícia i com vaig començar a buscar informació sobre les migracions. En aquell moment, vaig llegir sobre les males condicions que tenien a Argentina i vaig entendre el desplaçament d’aquells nois.
Anys més tard, a la universitat, el professor distribuïa els grups per al proper treball. Pensava que em tocaria sola però de sobte, va dir “Alexandra, tu aniràs amb Pol”. Pol? Qui era Pol? A l’endemà, vingueren a classe uns set xics. Eren nous però em resultaven familiars. Quan es van presentar, vaig saber qui era Pol, un xic de pèl marró clar i ulls blaus, molt atractiu.
A mesura que passaven els mesos en Pol i jo parlaven més encara que, moltes vegades, tenia una actitut prepotent. Sabia d’ell, que era argentí i que havia vingut anys enrere per motius personals. No vaig voler preguntar-li més, ja que s’havia obert i jo no volia forçar-lo. Al poc, Pol i jo estàvem junts, ens havíem enamorat.
Avui m’ha contat tot sobre la seua arribada ací. En Pol, amb qui anava a casar-me en unes hores, era un dels nois que vaig veure aquell dia a la televisió i, qui m’anava a dir que anys més tard, em casaria amb ell?

Dafne Amoraga Ribes. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


L'INFERN BLAU
Els anys passaven i seguia tot igual. Estava ja decidit, anava a partir a Espanya i no anava a canviar de idea. Necessitava una feina més digna que 10€ al dia, però abans em tenia que assegurar la arribada a la costa de la península.
El pròxim vaixell sortia a les deu de la nit. Era un vaixell de carrega de contenidors i més gent amb la mateixa situació que la meua anava a agafar el mateix vaixell. El capità hi era conscient de aquestes immigracions i no els donava importància, al fi i al cap, ell estava calentet i tranquil a la seua cabina i els contenidors estaven ben tancats, sobreviure era feina nostra.
Ja partint, podia contar uns 21 hòmens com jo,14 xiquets i 7 dones. Tots disposats a creuar la mar. La gent tremolava de fred, ens banyaven les ones xocant contra el ferro del vaixell. Eixa part deixa de ser un problema quan apareix la set. La desesperació de veure només que aigua i no poder beure res és desesperant. Els xiquets, per molt banyats que pareixien estar, estaven secs per dins, al punt de no poder ni plorar ni vomitar per que no tenien res al cos. El seu aguant era limitat i les provisions eren pèssimes.
Aquestes condicions eren algunes de les que es tenien que aguantar durant 26 dies. Sona a un infern per a qualsevol que no ha viscut entre pobresa, delinqüència i morts. Era la única manera de sobreviure realment al mon.

Matio Stamatov Abad. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


DOS CIGRONS I UNA DECISIÓ
Xavi i Marta, una jove parella de tant sols 26 i 24 anys un dia descobriren que anaven a ser pares. Amb molta il·lusió assistiren a la primera ecografia i a aquella pantalleta veieren dos figuretes molt petites que semblaven dos cigrons, esperaven dos bebés!
Dins de l ́alegria d ́aquestos dos també va sorgir una nova preocuació, no es podien permetre mantindre dos bebés ja que no tenien una gran font d ́ingressos. L ́embaràs anava avançant, Marta estava de 4 mesos, ja sabien que portava a dues xiquetes i pel moment no havien trobat cap opció per poder mantindre-les. Es van plantejar donar en adopció a una de les dos, però volien deixar aquesta opció com a última ja que els resultaria una decisió molt difícil. Marta va estar treballant fins que estava de 7 mesos per poder estalviar el màxim, però va haver d ́agafar la baixa maternal.
Després de 9 mesos d ́espera, va arribar el dia tan esperat, Marta es va posar de part i al dia següent ja pugueren anar-se ́n els quatre a casa. Xavi i Marta decidiren intentar criar a les xiquetes però aguantaren fins que Martina i Neus tingueren dos anys, aquesta decisió els va costar molt però més els va costar decidir a quina d ́elles donaven en adopció. Finalment una família amb molts diners van adoptar Neus, la xiqueta va emigrar a Suïssa ja que els nous pares eren d ́allí. Mentre Martina no es va criar en 
l'abundància i solament tenint accés a estudis primaris; Neus es va convertir en una escriptora molt reconeguda.
Va arribar el millor dia per a Martina, el dia en que anava a la Fira del Llibre a conéixer a la seua escriptora favorita, perquè li firmara l ́última novel·la. En només arribar es va dirigir a la caseta on Neus es trobava firmant, de sobte Neus i Martina creuaren les mirades i es contemplaren com dos gotes 
d ́aigua. Serien aquestes dos les dues xiquetes que hagueren de separar-se als 2 anys de vida?

Sergi Aparicio Pausà. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


RECORDS D'INFÀNCIA
Era un dia de Maig de 1962, jo tan sols tenia 6 anys. Ens trobàvem el meu pare, la meua mare i els meus germans al saló de la casa. Mon pare ens havia reunit per a dir-nos una notícia important. Havia trobat feina a França i havíem d'anar amb ell per un temps indefinit.
Açò canviaria per complet la meua infància i possiblement la meua vida. Després d'un llarg i cansat viatge arribàrem a la gegant casa de camp on crearia ara els
meus records. Vaig començar l'escola allí, sense conèixer l' idioma ni a ningú amb qui poder parlar-lo, però em vaig saber adaptar amb facilitat i en poc més de 4 mesos ja sabia francés a la perfecció.
6 anys després i amb un membre més a la família, el meu pare va faltar en un viatge i no em vaig poder acomiadar d'ell. Començà una etapa de tristesa i canvis als que adaptar-se en la família, però o obstant això vaig poder crear molts bons records de la meua adolescència.
Sobre el 1976, després de la mort de Franco, vaig prendre la decisió de tornar al meu país natiu, deixant a tota la família en França, i començar una vida nova allí sense oblidar tot el meu pas per França que em marcà per a sempre.

Maria González Aliaga. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


BABA
Ara sóc Baba, amb 29 anys, 3 filles i un divorci. Vivia a Senegal, un poble humil d’Àfrica però que hi vaig haver d’abandonar per circumstàncies de diners. El 20 d’abril de 2013 vaig deixar arrere Senegal amb la meua família i la meua filla que tan sols 5 anys,va ser la pitjor experiència que quedarà en la meua memòria per sempre. Aquell dia pel matí, al costat dels meus amics entràrem en una llanxa que ens duria a Espanya, la nostra nova llar, sense res a perdre, amb l’esperança de trobar una vida millor que donar-los a la meua família. Vaig estar setmanes per arribar, vaig passar fred, fam i por. Tan sols tenia 19 anys. Espanya em va rebre amb 7 mesos de presó, uns mesos que se me feien interminables, sols pel simple fet de ser d’altre color em van pegar mil pallisses.
Als pocs mesos després em van traslladar a València, on em van soltar i vaig hi haver de apanyar-me-les sol. Als meus amics no els he tornat a vore, els he buscat per mil llocs però ningú em diu a on els van traslladar. Vaig acabar a un poblet, on tenia un amic que em va ajudar amb tot. Als 21 acabats de complir i amb un nou treball, vaig trobar a la meua dona la qual als dos anys següents em va donar dos filles. Ara mateixa estic amb un divorci pel qual no em deixen dur-me a la meua família de Senegal que no veig des dels 19 anys.

Zoe Meseguer Talens. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


PASSAR PÀGINA

De Barcelona, sols recorde dues coses, el dolor de l’hospitalització i el rebuig de la gent sobre la meua persona. Jo sóc Akira, una de les supervivents de l’atac de la línia Keiō. Vaig nàixer a Japó, al cau d’una família de classe mitjana i vaig residir allí fins als setze anys. Al principi, a l’hospital on hem van ingresar, després d’emmigrar, la gent em mirava de manera estranya, amb recel, pensant que tenia dues intencions. Jo sols era una xica innocent, que havia tingut danys físics i psicològics després d’un atemptat. No obstant les ferides psicològiques feren més mal que les altres, inclús estava ingressada a l’àrea de psiquiatria . 

Allí vaig conèixer a Ingrid, en una de les teràpies col.lectives : 

-Recordeu que no ha sigut la vostra culpa - digué la psicòloga.

-En part sí que ho és, ja que nosaltres retenim i recordem eixes imatges passant pel nostre cap una i una altra vegada - va fer una pausa - És decisió nostra passar pàgina - digué una xica rossa, d’ulls verds i nas cridaner .

-Però per una altra banda, nosaltres no decidim el que el nostre cervell accepta com a trauma, això és una cosa fora de nosaltres, per a superar-ho estem ací - vaig dir desafiant-la. Per fi, va acabar la sessió.

-”Xina rareta"- digué Ingrid.

-Sóc japonesa imbècil.


Rocio Pareja Benavent. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


MÉS QUE UN VIATGE
Emma, una xica canadenca d’uns 25 anys, havia somiat amb emigrar des que era una xiqueta. Volia viure en un altre país, aprendre un nou idioma, conéixer cultures diferents. Però, com moltes altres persones, havia apartat el seu somni, lligada a un treball estable i a una casa que pagar.
Però un dia, tot va canviar. Emma va rebre la notícia que la seua empresa anava a tancar i que ella es quedaria sense treball. Al principi, es va sentir espantada però després va començar a veure-ho com una oportunitat. Finalment, després de pensar-ho molt va decidir que havia arribat el moment d'emigrar. Va decidir que el seu destí seria Espanya. Es va informar sobre el país, va aprendre una mica d’espanyol i va preparar tota la documentació necessària. Finalment va arribar el dia de partir. Quan va aterrar a València, Emma va sentir una emoció indescriptible. Per a ella tot era nou i diferent. Es va quedar a viure a un xicotet poble de la comunitat i, al principi, no va ser fàcil ja que havia de trobar treball i aconseguir un lloc on viure.
Però a poc a poc, va anar construint una nova vida. Va fer amics, va millorar el seu espanyol, va descobrir llocs meravellosos. I un dia es va adonar que havia emigrat no sols geogràficament, sinó també emocionalment. Havia deixat arrere les seues pors. A més a més, va conéixer a Àngel, un xic magnífic del qual es va enamorar i amb qui va començar una bonica relació.

Àngel Nácher Muñoz. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


UNA ÈPOCA DURA 

Pura i Paco,dos enamorats que es casaven el 10 d’Abril de 1967,no podien parar de pensar en formar una família. 

Aquestos estaven preocupats perquè no tenien diners per pagar una casa on viure, però un dia, abans de la boda, va aparèixer un amic de Paco i els va oferir anar a França a treballar. Ells acceptaren i 15 dies després de casar-se emigraren a França, per poder pagar-se una casa quan tornaren a Espanya. 

El dia que se n’anaren, Pura estava molt asustada, mai havia pujat a un tren per viatjar a un altre país. Es va fixar que els seients eren de fusta, la gent no cabia en el tren,molta gent pobra amb sacs on portava roba. 

En arribar, el patró els va ensenyar on viurien i tot el que anaven a fer.Van estar 3 anys treballant de 10 a 14 hores recollint fresa 2 o 3 mesos i en hivernacles quan feia més fred. Però Paco va caure malalt, no menjaven quasi i treballaven molt, aleshores aquest no va aguantar les condicions. 

Quan ja tenien prou diners, podien tornar a Espanya. Pura va entrar a la casa, per dir-li a Paco que ja tenien suficients diners per tornar, però quan entrà s’adonà que Paco no reaccionava, havia mort. 

Pura tornà a Espanya i va viure la vida que Paco i ella havien volgut, però sense Paco, sols amb el seu record. 


Carla Bolinches Boscà. 1r Batxillerat B

#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


A QUIN COST
Em vaig despertar en la barqueta amb la companyia de les altres persones que van acceptar el repte d'intentar aconseguir aplegar a les terres de la llibertat, les terres d'Espanya. Tot començà el dimarts de la setmana passada, quan eixe home de vestimenta luxosa i joies a la mà, ens va col·locar a mi i 30 persones més a la barca inflable en les costes del Marroc. Va dipositar 5 ampolles d'aigua i sols un par de barres de pa perquè poguéssim passar les 3 nits que duraria el trajecte. Era el dia número dos, ja no hi havia res de menjar i sols teníem una ampolla d'aigua, hi va haver gent que va morir, altres que es van baixar al mig de la mar. Quan volia adonar-me'n quedàvem 6 persones i jo, de sobte notem com la barca anava omplint-se d'aigua, s'havia punxat per culpa d'algun peix o alguna cosa semblant. Ràpidament la gent va començar a buscar algun tipus de salvavides, però no vam trobar res. Al fondo del nostre camp de visió, fins a on podíem veure, vam veure una barca. Els ulls ens brillaven de felicitat, però la nostra barca es va afonar del tot. Més tard vaig despertar, però en veure el policia a la barca vaig saber que de res servia estar viu si el que ens queda ara mateix és pitjor que la mort.

Martí Escribano. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


UNA VIDA, UN CONTRATEMPS
Jo, Josep, de tan sols vint anys, acabats de complir, em van obligar anar a la mili. Per a mi era indiferent, ja que sols perdia uns quants anys per a formar-me i després ja tornaria amb la
meua família. Eixe mateix dia, de l'eixida, estava ennuvolat, un cel amb un gris tan apagat, com quan perds a algun
familiar.
Quan vam arribar i ens vam acomodar, vaig veure a un grupet de xavals, que tindrien la meua edat.
Van passar unes setmanes i aquest grup, pareixia com si el coneguera de tota la vida. Fins que van aplegar aquells dies, dies de guerra. Jo estava asustat, ja que no volia perdre a ningú, però això no depenia de mi i dia que passava, dia que perdia a algú. Primer a Marc, després a Pau... I així fins que em vaig quedar sol.
Però el que no sabia era, que el primer en caure havia sigut jo, i la meua consciència eliminava tots aquells records dels meus amics que en tan poc de temps van traure un somriure a la vida indiferent que hi tenia.

Laura Alós Parra. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


EL MEU ANGELET

L'últim que recorde eren les seves llàgrimes, cridava el meu nom amb totes les seves forces, li havia dit que tornaria per ella, que me n'havia d'anar, però semblava que no ho entenia. Vaig donar mitja volta i vaig desaparèixer. Vaig prendre aquell avió, hi devia emigrar a Espanya, “és el millor per a ella” em vaig dir per poder anar-me'n.

Una volta havia aterrat vaig veure a ma mare, m’esperava amb un somriure.

El temps va passar, vaig començar a estudiar i treballar al mateix temps,mantenint el contacte amb la meua estimada filla. La meva mare m’ajudava amb la documentació de ma filla, van ser uns mesos molt aclaparadors, amb una cita per ací i per allà, veure el seu somriure una vegada més era el que em motivava. Mentre pensava en això estava creuant el pas per als vianants, no vaig adonar-me que un camió venia de la dreta amb molta velocitat, jo estava enmig de la carretera, vaig quedar-me paralitzada, "mou-te!" em vaig ordenar, però el meu cos no va reaccionar.

 Vaig caminar per un túnel, al final es podia veure una llum enlluernadora. Quan anava a tocar aquella llum, una veu em va cridar, s'escoltava molt nítidament; la vaig reconèixer, Becky, la meua filla em cridava. Poc a poc  el túnel es va allunyar. Vaig obrir els ulls i vaig veure una noia amb ulls plorosos al costat meu, semblava un angelet. Vaig estar en coma uns 3 mesos; en aquell temps la meva mare va aconseguir portar a Becky  i venien a veurem quan podien, el senyor del camió me va demanar disculpes i es va fer càrrec de tot. Dos mesos després em trobava en casa amb la meva família, junts a la fi.


Nicole Suscal. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer



EL SACRIFICI DE JOAN
Ja de ben menudet Joan acostumava a agafar les nines de la seua germana Anna per a jugar a fer de metge.
A mesura que ell anava creixent el seu interés per la medicina també ho feia. A l’institut va descobrir la
biologia i la química i sentia tanta curiositat per l’ésser humà que va fer que es decidira per estudiar medicina. Sabia que això requeria molt de sacrifici, ja que per a ser allò que ell volia ser de major, havia
de traure molt bones notes. Sols així podria accedir a eixa carrera i podria treballar com a metge en un
futur.
Per fi el sacrifici de tants anys d’estudi donà el seu fruit. Joan va acabar la seua carrera i es va especialitzar en pediatria perquè li encantaven els xiquets. En el temps descobrí que el vertader sacrifici no sols era traure eixa carrera sinó que després de tant d’esforç se’n va haver d’anar a treballar a Alemanya. Això significava que havia d’emigrar cap a un altre lloc i deixar enrere tota la seua vida.
Dit i fet, Joan va abandonar Espanya i va anar cap a Alemanya ja que les condicions de treball i el sou allí era molt millor. Allí conegué a més metges espanyols que estaven en la mateixa situació que ell.
Joan sols tornava a Espanya cada estiu i nadal perquè allí ja havia format una família malgrat que des
d'Espanya, li havien oferit llocs de treball per la carència de metges que tenien.
És així com Joan va passar a ser un emigrant, fet que ell mai havia pogut imaginar.

Lluís Pla Mateu. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


REPETIDES PARAULES 

- Necessitem els diners! Açò se’ns va de mare, som massa a casa i no apleguem a fi de mes…

- Mare, però jo no vull anar a treballar allí, es troba molt lluny de casa.

- Per Favor, FES-HO PER LA TEUA FAMÍLIA…

I així, amb tan sols 20 anys i tota una vida per davant Eduard va emigrar a França per treballar en la verema, i el que sorgira. Lluny de les seves arrels i tot sol va tenir que emigrar per aconseguir ajudar als seus pares econòmicament. Sense telèfon per parlar amb ells i amb tan sols un parell de pessetes a la butxaca se’n anà a buscar sort per a la seva família. 

Eduard era un home treballador, poc a poc es va adaptar a la vida de allí i va començar a parlar l’idioma. Guanyava diners i els enviava a casa per a que la seva mare, pare i germans poguessin tenir alguna cosa que tirar-se a la boca. Tan sols unes poques pessetes de les que guanyava treballant de sol a sol eren per a ell, per a sobreviure en aquella terra que fins al moment, per a ell era desconeguda. Les cartes i una fotografia de la seva família a la cartera era el que el feia seguir i continuar avant. Constantment, la súplica i les paraules de la seva mare li venien al cap, ell no esperava res, tot ho feia per els germans, més que per un altra cosa. Després de dos anys de incansables treballs, plors i enyorança, a Eduard li oferiren tornar a casa. Quan va veure l’entrada del seu poble després de dos anys, l’alegria es va apoderar d'ell com quan un fillet té una il·lusió. Tot corrents va anar a la seva casa i quan els va veure a tots, la tranquil·litat i la satisfacció van entrar dins d’ell. 

Passaren els dies i Eduard no podía ser més feliç, estava on volia estar i no pensava tornar-se’n a anar. 

Passat tres mesos, la seva mare li va tornar a dir que era precís tornar-se’n a anar. Abans d’anar-se'n per segona vegada, les paraules de la seva mare “ És per la família” li sonaren conegudes. Sense dir ni piu i amb el cap ajupit, Eduard tornà a fer maletes i va emprendre el camí altra volta cap a la verema.

I amb una maleta de pell antiga i caminant fins trobar-se amb una parada de tren o algú que l’ajudara i l’amparara, va emprendre camí al seu nou destí, un viatge i una estància a un nou país que anava a repetir-se fins que casi complira els 45 anys.

 

Isabel Ramón Cueces. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


AVÍS A FRANÇA

Els meus avis de ben xicotet em deien que ells en aquesta vida havien patit molt i treballar molt.

De part de mare quasi tots els de la família en temps de la Guerra Civil van haver de migrar cap a França a la indústria del maduixot, cosa que poca gent aguanta, perquè la meva àvia em deia que era molt dur,tots els dies els passava agenollat agafant maduixots, cultivant… I en eixos temps li feia mal l'esquena i els ronyons ja que el desgast físic era grandiós. Els meus avis se’n van anar a viure a París amb el germà del meu avi, el meu oncle-avi. La meua àvia em va contar que un oncle meu va estar tancat en una habitació durant uns vuit mesos perquè no tenia els permisos per a residir a França i si eixia al carrer el poden matar. Allí a França estava quasi tota la família, però en passar uns quants anys van tornar (la majoria) cap a Espanya ja que la situació es va calmar. A França van durar uns 10 anys aproximadament i algun familiar es quedà a viure a París. 

Quan vaig ser a París en el 2018, el meu oncle em va ensenyar alguna fotografia del seu pare i el meu avi a París a l'Arc del Triomf. Els dos abraçats i somrients però amb una llarga història al darrere.

Isidoro Bolinches Pla. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer


LA RECERCA DE LA PLATA
Era l’any 1943, Mateu havia emigrat fins a Argentina amb part de la seua família per intentar fugir de la guerra que hi havia al seu país natal, França. Junt amb el seu pare i el seu germà havia arribat fins a San Clemente, un poble a la vora del Riu de la Plata, per a treballar en una mina amb més immigrants europeus. El treball a les mines era cada vegada més dur i les condicions laborals eren pèssimes, així que els treballadors intentaven per tots els mitjans possibles demanar més drets i millors salaris.
El 23 de maig d’aquell any, tot va canviar per a Mateu. Els miners van decidir encapçalar una revolta a la qual Mateu no va assistir per les possibles represàlies que podia patir, i perquè no es podia permetre el luxe de perdre la feina, que era l’únic manteniment de la seua família.
La seua jornada aquell dia es va desenvolupar en una zona que no era l’habitual per a ell, però a causa de la revolta va haver d’ocupar ell aquell lloc de treball. Mentre treballava com qualsevol dia corrent va trobar de sobte un gran munt de plata dins d‘una cova a la mina. Davant d’aquell descobriment, Mateu encoratjat per l’eufòria interior, es va guardar a les butxaques aquells trossos de plata i va decidir mantenir el secret sols per a ell, i cada dia després d’acabar la seua feina passava unes dues hores més o menys intentant trobar més i més plata. És convertí en una xicoteta gran obsessió.
La recerca era cada vegada més difícil, ja que els treballadors sospitaven que alguna cosa passava amb ell, i a més, la plata ja no estava a una capa superficial de la cova, sinó que es trobava a una interior, s’havia de picar moltíssim més, i l’esforç i el risc era cada vegada major. Aquesta rutina es convertí en avarícia. I va ser aquesta qui matà a Mateu, que va morir esclafat per aqueixa mateixa cova per un despreniment mentre picava i picava per aconseguir més plata.

Lucia Sancho Casanova. 1r Batxillerat B
#Diàleg23#Diàleg23IESCàrcer



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.