5 de març 2010

CARRER DE LA PAU

Asseguda en aquest sillonet on a poc a poc em vaig arrugant i amb les finestres ben obertes puc veure tot el carrer de la Pau, i just en aquest moment, en veure una parella amb una bicicleta vella, és quan recorde perfectament aquells dies de fred i foscor de l'any 1939, on les paraules no s'esborraven.

Jo una xica jove, amb sols vint anys de vida, no podia passejar pels carrers amb un somriure a la cara, no podia posar-me aquells vestits de color blau que tant m'agradaven, sols podia estar a casa, trista, i amb un vestit negre que la meva mare m'obligava a portar, ja que sols feia dos mesos de la mort de Marcel, el meu marit, un home vint anys major que jo a qui sols tenia present a l'hora de sopar, ja que treballava durant tot el dia a la impremta.

Quan va arribar l'estiu de 1940 vaig tenir el meu primer i únic fill, Dídac, al que jo esperava amb moltíssimes ganes, doncs era l'única cosa que podia aportar alegria en aquells dies tan complicats. Però al mateix temps temia pel nostre futur.

Vaig buscar un bon treball i em va costar trobar-lo, però a la fi vaig trobar-ne un prou acceptable a casa dels Bincot, una família amb molt de prestigi, i encara que no em tractaven molt bé, no tenia una altra alternativa si el que volia era donar-li un futur millor a Dídac. Vivíem en aquell pis de mala mort, on jo no podia netejar quant a penes, i l'única cosa que volia fer quan tornava a casa era escoltar Dídac com s'ho havia passat a l'escola. Quan passaren divuit anys i Dídac ja estava fet tot un home es va adonar de com era la societat on ell s'havia fet gran.

Era un gran escriptor, tots els seus sentiments i la seva forma de veure la vida estaven reflectits als seus papers. Un dia, quan ja hi havia flors al nostre balconet de ciutat, vaig entrar a l'habitació de Dídac per netejar-la, vaig veure la llibreta on estaven totes les seves poesies, i per curiositat vaig llegir-ne alguna. Em vaig quedar sorpresa, perquè no entenia o no volia entendre el que expressava en aquell paper, parlava d'amor, sí, però d’un amor diferent al que jo estava acostumada a sentir, no era un amor masculí, anava dirigit a un home.

Una nit, Dídac i els seus amics escriptors es van reunir a una casa per a parlar sobre les idees que exposaven als seus papers. Però “els grisos” els van descobrir i, en veure tot el que deien aquells escrits, els van portar a la presó.

Passaven els dies, les setmanes, els anys…

I ara mirant el carrer de la Pau és quan pense que m'agradaria que el meu fill haguera nascut en la societat d'avui en dia, on no et poden dur a la presó pel que tu estimes.

Mar Moreno Gradolí
IES BERENGUER DALMAU de CATARROJA
2n BAT B

17 comentaris:

  1. mareta el teu també és molt bonic:)(t'havia contestat en el meu "tauló" pero macab d dnar cnter d que açò no es com el tuenti jeje) un beset enorme

    ResponElimina
  2. Soc el espia de Melissa herrera escrihuela i la"secta"(no penseu malament ,soles som ,de moment ,un xicotet nºde estudiants del jaume ii) que esta treballant per acabar en una relacio q mante la tal melissa de 1 batx amb el seu novio que crec que li diuen josep desde finals febrer 2010.Sentireu parlar + de mi i sabreu x q els motius del final de aquesta relacio q acabara MOLT PROMPTE AMICS .Adeu...

    ResponElimina
  3. veles e vents han mos desigs complir no te lo mon millor jardi que mel... ella te unes taronges de tan dolç flaire que per a ompir daroma laire em posen a 100 i i el seu gran pou em fascina loblid,benvolguts records de ma infantessa que per ells jo tinc lanima pressa, vora el barranc del algadins del jaume ii en vindran de moltes millors pero com aquella "ferrera "no en vindra cap mai.
    quan siga "huela" li donare per cul i li "esri"ure totes les noticies dun difunt "bambu" que festejava en ella fa un mes i"tuenti "dies.

    ResponElimina
  4. una nit de lluna plena plena tramuntarem a melissa lentament sense dir re .si la llune feu el ple tambe el feu la nostra pena .lestimada macompanya de pell bruna i aire greu com una marededeu que han trobat a la montanya de les creus.

    ResponElimina
  5. sols el puc dir que estudie en el jaume ii ,soc poeta o intente serho i enemic del tal josep(simplement x q es el teu novio i magrades)no rebras + comentaris meus fins la teua ruptura amb ell.ho jure per inma gil.no el dic + coses x a q investigues en linstitut.Per cert ¿tagraden els meus poemes ?me da igual . comeme la polla .chupamela. me querreis como soi i si no que os den por el culo.Fan nº 1 de john cobra i su cancion carol. ADIOS I ASTA NO SE CUANDO, MELISSA.SOLO TE DIGO QUE TAMBIEN ESTUVE EN LA CONFERENCIA DE CARME MIQUEL PERO QUE NO VOY A TU CLASE.

    ResponElimina
  6. Carta de perdo i arrepentiment.vull dirte la veritat despres de les ultimes 4 cartes .aquesta sera la ULTIMA DE VERITAT q tenviare.tenganyat i soc una chica del teu institut que sa volgut passar per un xic per acabar en la teua relacio.a mi magra molt eixe xic i quan el vec en el bambu o en el carrer em pose a 100.per favor talla en ell i busca una atre.feso per mi .esperare el teu comentari aci mateix ja q en el tuenti eu sabrien tots per aço hue escrit aci.adios i asta siempre.....................................................................................................................................................................................

    ResponElimina
  7. EPILOGO .esa chica no estudia en el jaume ii sino en el ies valldigna i te conoce y no fue a la conferencia ,se lo contaron todo
    perfectamente.CONOCETE A TI MISMO -DESCARTES. VES CON CUIDADO CON ELLA CUANDO VALLAS AL BAMBU .adios.
    FIN

    ResponElimina
  8. VI,26
    Nuestra Melissa corre peligro en la cabeza.
    Creeis que la acusada es Melissa?No lo es.
    Melissa ha dejado de poder excitar:chupa.

    ResponElimina
  9. Marcial X
    Melissa desea casarse conmigo ,yo no quiero casarme con Melissa :es una vieja.Quisiera si fuera mas vieja.

    ResponElimina
  10. NOVEL.LA :EL DIARIO DE "MELISSA" .
    Introducció:Aquesta mini novel.la anomenada el diario de "Melissa" comença avui i acabarà d'aci dos mesos.El nom del titol de la novel.la ve del conegut programa d'antena 3 el diario de patricia que ara passa a dir-se simplement el diario.Aquesta contarà la vida de Melissa Herrera Escrihuela fora i dins de l'institut jaume ii de tavernes i es centrarà sobretot en les relacions que manté amb el seu primer novio i esperem que no siga l'ultim.La novel.la intentarà separar la parella buscant defectes a aquesta ,per això Melissa i el seu novio hauran de fer-se forts i fer front a totes les aversitats.Acoseguirà
    Melissa continuar amb esta relació de parella i no tallar amb el seu novio? En els pròxims capítols trobareu la solució a aquesta pregunta i a moltes més que de segur vos interesaran.

    ResponElimina
  11. EL DIARIO DE MELISSA.CAPITULO 1.
    Melissa se a hido a Italia de viaje y¡¡¡ SU NOVIO NO A HIDO CON ELLA!!!.¿¿¿ QUE TIPO DE NOVIO ES ESE??? Segun el ,no podia ir xq tenia q leer un libro.¿¿¿ Que ridiculez es esta ??? ¿¿¿Es mas importante un libro q tu novia???Comprendelo Melissa ,no es tu media naranja ideal .Otro hubiera hido contigo a Italia y el libro ya se lo habria leido cuando volviera .¡¡¡Que gilipollez!!!

    ResponElimina
  12. EL DIARIO DE MELISSA.CAPITULO 2.
    Melissa ha vuelto del viaje de Italia con energias renovadas para acabar por fin el curso (y esperemos que tambien para acabar la relacion con su novio).Parece ser que este ya ha terminado "EL DICHOSO , PUÑETERO Y ESTUPIDO LIBRO "que segun el le impedieron viajar con su novia".ATENCION.Informacion privada de los espias que complicaran esta relacion han desvelado que el NOVIO DE MELISSA esta ultimamente TENSO ,SERIO Y NERVIOSO porque ve que aunque melissa le siga siendo fiel ,esta relacion sera + dificil de lo que se imagina debido a la presion social .MELISSA en cambio esta CONTENTA,FELIZ Y ALEGRE por ver las oportunidades que le ha dado la vida de tener su "primer" novio.

    ResponElimina
  13. EL DIARIO DE MELISSA.CAPITULO 2
    "Nostra Melissa" a vuelto del viaje de Italia con energias renovadas para acabar el curso (y esperemos q tambien para acabar con la relacion que mantiene con su novio).Su novio parece ser q ya ha terminado el "maldito libro" q le impidio viajar con su novia.MELISSA se muestra MUY FELIZ con su NOVIO pero a este se le ve ultimamente SERIO ,TENSO Y NERVIOSO xq la PRESION SOCIAL es cada vez MAYOR .

    ResponElimina
  14. Dimitri ¿estas ahi? Envia un mensaje a esta pagina y hablaremos...



    melissa

    ResponElimina
  15. Diario de Melissa...vosatros el que sou es una cuadrilla de frikies i aargats especialment tu lo que ho escrius...per primer Melissa es una xica molt be que ja t agradaria a tu arribar-li a la sola de les sabates a tu i a la teua "secta" d´amargats...x segon, Melissa i el seu volgut novio Josep estan de los mes be l unic q fan es riures junts de les vostres tonteries..ells es volen molt lo q passa es q asi hi ha molt enveja...Mensaje x a les ex; PASSEN DE VOSATROS!!!! (es un mensaje subliminal mira a vore si eres capaç de captarlo) bueno volguda amarga eres prou depriment criticant a la gent x ai no et pareix? besets WAPA Q ERES MOLT WAPA!!

    ResponElimina
  16. Perdona , me e donat conte que melissa es molt bona i es la millor i el seu novio tambe son els millors .ja no criticarem res mes ja voras ni farem tonteries . perdo

    ResponElimina
  17. Anónimo, el tiempo nos ha dado la razón. Melissa cortó con su novio y ahora tiene otro. Ahora si que estamos contentos con este novio nuevo que tiene. Ahi lo dejamos. FIN.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.