28 de febr. 2013

RESSENYES SOBRE LA MEITAT DE L'ÀNIMA

Ressenya “La Meitat de l’Ànima”

Si us agrada el misteri i la intriga, La Meitat de l’ànima és el llibre idoni per a llegir. La mallorquina Carme Riera va ser l’escriptora d’aquest llibre, el qual es va publicar l’any 2004.
La història comença quan la protagonista, una escriptora, la qual es troba en la llibreria Catalònia, rep una carpeta blau. Més endavant resulta ser de molta importància eixa carpeta, que rep d’un home anomenat Lluís G. La carpeta conté cartes, mitjançant les quals Cecília Balaguer, la seua mare, va mantindre una conversació amb el seu presumpte amant, Camus. Aleshores, comença a investigar sobre la vida de la seua mare, desapareguda a l’any 1960 a Portbou ja que es troba en un dubte absolut sobre els seus arrels.
Riera, en aquesta novel·la juga amb les coincidències que tenen ella i la protagonista de l’obra, totes dues són escriptores i això pot dur a confusió de si la protagonista és la mateixa Carme Riera. També fa ús de la segona persona per a adreçar-se a nosaltres, els lectors model, per a proporcionar-nos informació sobre la desaparició de Cecília o sobre la seua identitat. Així doncs, formem part de la història, ja que podem participar-hi activament.
Recomane aquest llibre a tots els amants d'històries que tenen a vore amb el franquisme o a qui li agrade el misteri, encara que l'acció és lenta, el llibre es llig amb facilitat. Tant que com afirma la protagonista: “són els records els que atorguen sentit a la nostra existència siga quina siga la nostra identitat “ Carme Riera, deixa un final obert, a disposició de la nostra imaginació.
Elen Ghazaryan 2ºBatx. H



La Meitat de l’Ànima, una de les obres més destacades de Carme Riera, va ser publicada l’any 2004. Tens l'oportunitat de participar en aquesta misteriosa història ajudant a la protagonista a descobrir la seua identitat, t’ho vas a perdre?
La història comença a la llibreria de “Catalonia” on, la i narradora de l’obra, obté una carpeta amb cartes, mitjançant les quals la seua mare va mantenir una relació amb el seu suposat amant. Aquesta informació fa que la protagonista dubte sobre la identitat dels seus pares i la seua procedència biològica. Descobreix que la seua mare, Cecília Balaguer, pot ser que tinguera una relació sentimental amb un escriptor molt conegut, Albert Camus. Això provocà que la protagonista començara a investigar sobre la desaparició de la seua mare l’any 1960 a Portbou.
Aquesta novel·la planteja una confusió, es dóna a entendre que l’autora del llibre és la protagonista de la història. Com que durant tota l’obra la narradora es dirigeix al lector en vàries ocasions, fa que et sentes part de la història. A més, l’autora, Carme Riera, deixa un final obert a disposició de la nostra imaginació, on podem plantejar el final que ens agradaria que passara. Una vegada més, es tracta d’un llibre que ens ajuda a ficar-nos en un altre context històric que, a mesura que planteja una història, va reflectint etapes de la història del nostre país com, en aquest cas, els anys de postguerra.
En la meua opinió, el fet de deixar un final obert, no m’ha agradat massa, ja que no és el tipus d'estructura narrativa que m’agrada llegir. No obstant això, es tracta d'un llibre que et fa passar una bona estona centrant-te en la història i suposant esdeveniments a mesura que vas llegint. Us el recomane.

Belén Sánchez Bermúdez
2ºBatx-H


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.